Što učiniti prije početka sezone hlađenja ili grijanja?

0
1307

Prije početka sezone treba provjeriti jesu li filtri očišćeni nakon prošle sezone hlađenja ili grijanja i pozvati servisera ako godinu dana nije odrađeno održavanje drugih dijelova klima uređaja. Treba pregledati vanjsku cijev za ispuštanje kondenzata te ukloniti sva začepljenja i prepreke. Ako klima uređaj ne koristite za grijanje, a živite u sjevernijim krajevima, vanjska jedinica se može prekriti i tako zaštititi od utjecaja vremenskih nepogoda. Kada se klima ne koristi, to se svakako može učiniti gdje god je mjesto stanovanja, ako je vanjska jedinica pristupačna.

Što činiti dok traje sezona?

Već smo rekli da ono što treba redovito činiti, a to možemo mi sami, jeste čistiti filtre. Jednom mjesečno bi bilo optimalno. Periodično treba dezinficirati unutarnju jedinicu i vizualno provjeriti vanjsku jedinicu te ukloniti nakupine lišća, granja i sl. te pozvati servisera ako se primijeti nešto u nepravilnom radu klima uređaja.

Održavanje i čišćenje klima uređaja je vrijedno truda. Vaše zdravlje je najvažnije pa će s pravilnim održavanjem klime biti ugodnije i zdravije boraviti u prostoriji. Osim toga, sam uređaj će biti učinkovitiji, neće biti prepreka da radi u punom pogonu, a to znači da će i potrošnja biti optimalna, a vaši računi za struju manji. Zato se za komfornije življenje isplati održavati vaš klima uređaj.